Ajankohtaista

KATSASTUSINFO 2023 KATSASTUSTOIMINTA

Heinolan Pursiseuran katsastusjaos antaa oman panoksensa veneilyturvallisuuden kehittämiseen ja ylläpitämiseen järjestämällä katsastustoimintaa seuran veneille. Katsastus toteutetaan HeiPs:n katsastajien toimesta, jotka SPV on kouluttanut ja myöntänyt katsastajaluvat. SPV ylläpitää katsastajarekisteriä ja tuottaa katsastusmateriaalin. Katsastus ei perustu viranomaismääräyksiin, vaan on SPV:n omaa turvallisuustyötä, jolla on merenkulkua valvovan viranomaisen (Traficom, Liikenne ja viestintävirasto) hyväksyntä.

VUODEN 2023 KATSASTAJIEN YHTEYSTIEDOT: Hannu Kananen, katsastuspäällikkö 040 5582613 hannu.kananen77(at)gmail.com Hannu Ilonummi, katsastaja 0400 638965 hannu.ilonummi(at)gmail.com Sauli Ylitalo, katsastaja 0500 495100 sauli.ylitalo(at)phnet.fi Markku Lehtonen, katsastaja 050 5983450 markku050(at)gmail.com Mikko Vainoniemi, katsastaja 040 7255729 mikko.vainoniemi(at)phnet.fi

KATSASTUKSET Veneiden katsastus jaetaan peruskatsastukseen ja vuosikatsastukseen. Peruskatsastus tehdään kaksiosaisena joka viides vuosi, sekä silloin kun vene vaihtaa omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai merkittävän vauriokorjauksen jälkeen. Sovi peruskatsastuksen aika katsastuspäällikön kanssa. Peruskatsastuksen ensimmäinen osa on maissa tehtävä runkokatsastus, jossa keskitytään veneen rakenteeseen. Peruskatsastuksen toinen osa on vesillä purjehdusvalmiina tehtävä katsastus, jossa keskitytään turvallisuus- ja venevarusteisiin. Peruskatsastusten vesillä tehtävä katsastusosio kannattaa sopia tehtäväksi yhteiskatsastusten yhteydessä. Vuosikatsastus tehdään veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina. Tällöin tarkastetaan lähinnä turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet.

KATSASTUSLUOKKA JA ASIAKIRJAT Katsastus suoritetaan sen katsastusluokan mukaisesti, johon veneen rakenne, varusteet ja purjehdusalue kuuluvat. Päijänteen alueella purjehtivat veneet katsastetaan normaalisti luokkaan 3, pienemmät alukset luokkaan 4. Hyväksytystä katsastuksesta annetaan veneilijälle venetodistus, katsastuspöytäkirja ja katsastusvuositarra. Venetodistus ja katsastuspöytäkirja tulee olla veneessä mukana ja esittää katsastajalle ennen katsastuksen aloitusta. Katsastusvuositarra kiinnitetään veneeseen paapuurin puolelle näkyvälle paikalle. Katsastus voidaan suorittaa vain viranomaismääräysten mukaiselle alukselle. Venetodistus on se asiakirja, jolla veneilijä voi osoittaa minkä seuran rekisterissä vene on ja että vene on asianmukaisesti katsastettu.

KATSASTUSTEN AJANKOHDAT Vuoden 2023 yhteisten vuosikatsastusten ajankohdat ovat seuraavat: 31.5.2023 katsastus kotilaiturilla Heinäsaaressa klo 17–19. 7.6.2023 katsastus kotilaiturilla Heinäsaaressa klo 17–19. 17.6.2023 katsastus Vasikkasaaren majalla klo 13–16. 11 HeiPs HEINOLA Ilmoittakaa katsastuspäällikölle, mihin yhteiskatsastukseen saavutte. Näin osaamme varautua riittävällä joukolla katsastajia. Veneiden katsastusaika vuonna 2023 loppuu 30.6.2023, johon mennessä kaikki seuran veneet tulisi olla katsastettu.

KATSASTUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Veneiden keväthuollon yhteydessä on luontevaa myös valmistautua katsastukseen. Katsastuskohteet sekä katsastussäännöt ja varusteet -tarkastuslistan löydät SPV:n nettisivuilta osoitteesta: katsastus Katsastukseen valmistautumisen muistilista. Varmista vähintäänkin, että: - veneen asiakirjat ovat ajantasaiset ja mukana - katsastusluokan mukaiset varusteet löytyvät veneestä - pelastusliivit ja/tai kelluntavarusteet ovat määräysten mukaiset, tarkastetut ja merkitty veneen rekisteritunnuksella - veneen läpiviennit eivät vuoda, eivätkä ole hapettuneet. - läpivientien sulut toimivat ja letkut ovat ehjät - letkuissa on kahdet letkunkiristimet ja ne ovat kunnossa sekä tiukalla - lämmitys-, ja kaasulaitteet ovat kunnossa, eikä vuotoja esiinny - kaasupullojen säilytys on hyvin tuuletettu, eikä kaasua pääse sisätiloihin ja kaasuhälytin on kunnossa - moottori ja polttoainejärjestelmä ovat kunnossa ja säännöllisesti huollettu, eikä vuotoja esiinny - palosammutin on määräysten mukaan tarkastettu - hätämerkinantovälineet, kuten ledisoihdut tai raketit ja soihdut ovat kunnossa ja kelpoisuusajat voimassa - veneen valaistus on kunnossa - äänimerkinantolaite toimii - hätäsulkimet ja merkkikuviot ovat mukana - veneen ensiaputarvikkeet ja veneapteekki ovat ajan tasalla, sekä riittävän kattavat käyttöösi ja muita auttaaksesi - hakuvalo on riittävän tehokas ja siinä on virtaa sekä varavirtalähde saatavilla - veneen akusto on kunnossa ja päävirtakytkin toimii energianerotuksessa oikein - palovaroitin on kunnossa ja testattu - sinulla on tarvittavat työkalut ja varaosat mukanasi juuri sinun veneellesi tyypillisten vikojen korjaamiseksi vesillä, sekä muita auttaaksesi. - veneen köydet ja ankkurivarustus ovat ehjät ja kestävät

RYHDY KATSASTAJAKSI Tule mukaan katsastustoimintaan. Katsastaja on täysi-ikäinen veneilijä, jolla on riittävästi kokemusta veneilystä. Katsastaja kuuluu seuran luottamushenkilöihin ja toimii tärkeässä yhdystehtävässä veneenomistajien ja seuran johdon välillä. Katsastaja on veneilijöiden opastaja ja neuvoja veneen varustamisessa ja varusteiden käytössä. Hän on myös samalla asiantuntija veneen rakennetta ja merikelpoisuutta koskevissa kysymyksissä. Erityisen suuri merkitys katsastajilla on turvallisuusmyönteisten asenteiden ja ajattelun välittämisessä. SPV Ry järjestää vuosittain kaksipäiväisen katsastajakurssin, joka antaa sinulle valmiudet hoitaa tehtävääsi katsastajana. Ota yhteys katsastuspäällikköön, mikäli tehtävä kiinnostaa.

Turvallista veneilykautta 2023! Hannu Kananen, katsastuspäällikkö