Ajankohtaista

Uusi veneilykausi on alkanut ja sen myötä veneiden katsastukset on käynnistetty.

Katsastukset keskitetään kolmeen yhteiskatsastustilaisuuteen (peruskatsastuksen toinen osa ja vuosikatsastukset); ke 1.6. klo 17-19 Heinäsaaresssa, ke 8.6. klo 17-19 Heinäsaaressa ja la 11.6. klo 13-16 Vasikkasaaressa. Veneiden katsastusaika päättyy 30.6.

Pyydän ilmoittautumaan näihin tapahtumiin viimeistään edellisenä iltana. Tämä siksi, että saamme riittävän miehityksen töihin.

Varaa riittävästi aikaa ja mieluusti kerää varusteet näkösälle. Katsastaminen ottaa aikansa, eikä asiaa auta vaikka mitä hoputuksia huutelisit veneestäsi.

Jos edessä on runkokatsastus, ota yhteys katsastajaan ajan ja paikan sopimiseksi. Katsastuspäällikkö ei tee työvuorolistoja.

Veneen katsastaminen on osa veneilyturvallisuutta edistävää työtä, johon HeiPs on sitoutunut. Mukavaa ja turvallista veneilykautta 2022!

Hannu Ilonummi

DSC_3401 (2).JPG

 

 

Miksi vene kannattaa katsastaa ?

 

Katsastettu vene on kaunis.

Paljon kauniimpi kuin muut veneet.

Kaunis katsella, kun se lipuu järven tai meren ulapalla, fenderit ylös nostettuna. Veneen kaunis ulkomuoto ja virtaviivaisuus pääsee silloin oikeuksiinsa.

Veneen perässä liehuu sinivalkoinen lippu, jonka yläkulmassa oleva vaakuna kertoo omistajansa tai kipparin veneseuran ja samalla kertoo, että vene on katsastettu ja osaavissa käsissä. Vain katsastetut veneet saavat oikeuden käyttää seurojen perälippua. Saalingissa olevat viirit kertovat puolestaan kipparin pätevyydestä, jäsenyyksistä ja harrastuksista.

Vain Suomen Purjehdus ja Veneily- kattojärjestöön kuuluvan seuran vene voidaan katsastaa

 

Katsastajat ovat veneseurojen luottohenkilöitä ja arvostettuja toimijoita seurassa.

Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta opastamalla veneilijöitä veneensä hoidossa, varustamisessa ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa, sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa veneilyssä. Lähtökohtana on veneilijän oma ja muiden vesillä liikkujien turvallisuus. Katsastetun veneen kippari on aina valmis auttamaan muita veneilijöitä hätä- ym. apua vaativissa tilanteissa. Se kuuluu kipparin ja miehistön velvollisuuksiin ja hyvään merimiestapaan, vaikka sitä ei eritysesti katsastustoiminnan yhteydessä mainita. Katsastetussa veneessä on tarvittavat ensiapuvälineet hoitoa vaativissa tapaturmissa yms. Myös tulipalon sattuessa katsastetusta veneestä löytyy ensisammutusvälineet avuksi myös muille.

Katsastus olisi joskus hyvä toimittaa ns. perhekatsastuksena, jolloin kippari jää itse rannalle ja muu perhe vain on mukana katsastuksessa. Myös muiden veneessä olijoiden on hyvä tietää missä mikäkin tarpeellinen on ja miten kaikki toimii, jos esim. kipparille sattuu jotain veneillessä.

Monet vakuutusyhtiöt myöntävät myös alennusta veneen vakuutuksesta, kun vene on katsastettu. Myös jonkin veneilykurssin suorittaminen saattaa alentaa lisää vakuutusmaksua. Asiaa kannattaa tiedustella eri vakuutusyhtiöistä.

Vastuu veneestä ja mukanaolijoiden turvallisuudesta on aina veneen omistajalla tai kipparilla. Kulussa ollessa vastuu on päällikkönä toimivalla. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta.

Tervetuloa vastuullisen veneilyn piiriin.

Pertti Matikainen

kommodori