Ajankohtaista

 

Heinolan Pursiseura   HeiPs

Miksi vene kannattaa katsastaa ?

 

Katsastettu vene on kaunis.

Paljon kauniimpi kuin muut veneet.

Kaunis katsella, kun se lipuu järven tai meren ulapalla, fenderit ylös nostettuna. Veneen kaunis ulkomuoto ja virtaviivaisuus pääsee silloin oikeuksiinsa.

Veneen perässä liehuu sinivalkoinen lippu, jonka yläkulmassa oleva vaakuna kertoo omistajansa tai kipparin veneseuran ja samalla kertoo, että vene on katsastettu ja osaavissa käsissä. Vain katsastetut veneet saavat oikeuden käyttää seurojen perälippua. Saalingissa olevat viirit kertovat puolestaan kipparin pätevyydestä, jäsenyyksistä ja harrastuksista.

Vain Suomen Purjehdus ja Veneily- kattojärjestöön kuuluvan seuran vene voidaan katsastaa

 

Katsastajat ovat veneseurojen luottohenkilöitä ja arvostettuja toimijoita seurassa.

Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta opastamalla veneilijöitä veneensä hoidossa, varustamisessa ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa, sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa veneilyssä. Lähtökohtana on veneilijän oma ja muiden vesillä liikkujien turvallisuus. Katsastetun veneen kippari on aina valmis auttamaan muita veneilijöitä hätä- ym. apua vaativissa tilanteissa. Se kuuluu kipparin ja miehistön velvollisuuksiin ja hyvään merimiestapaan, vaikka sitä ei eritysesti katsastustoiminnan yhteydessä mainita. Katsastetussa veneessä on tarvittavat ensiapuvälineet hoitoa vaativissa tapaturmissa yms. Myös tulipalon sattuessa katsastetusta veneestä löytyy ensisammutusvälineet avuksi myös muille.

Katsastus olisi joskus hyvä toimittaa ns. perhekatsastuksena, jolloin kippari jää itse rannalle ja muu perhe vain on mukana katsastuksessa. Myös muiden veneessä olijoiden on hyvä tietää missä mikäkin tarpeellinen on ja miten kaikki toimii, jos esim. kipparille sattuu jotain veneillessä.

Monet vakuutusyhtiöt myöntävät myös alennusta veneen vakuutuksesta, kun vene on katsastettu. Myös jonkin veneilykurssin suorittaminen saattaa alentaa lisää vakuutusmaksua. Asiaa kannattaa tiedustella eri vakuutusyhtiöistä.

Vastuu veneestä ja mukanaolijoiden turvallisuudesta on aina veneen omistajalla tai kipparilla. Kulussa ollessa vastuu on päällikkönä toimivalla henkilöllä. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta.

Hyvä veneseuran jäsen ja veneen omistaja. Tervetuloa katsastukseen. Katsastusajat löydät HeiPsin kotisivuilta kalenterista.

Pertti

kommodori