Jaokset esittelyssä

Veneily

On koko perheelle soveltuva yhteinen harrastus, jossa yhdistyvät liikunta, virkistäytyminen, oppiminen, yhdessäolo ja luonnosta nauttiminen.
Veneilyn aloittaminen ei vaadi paljon – sen voi aloittaa ilman omaa venettäkin.

Veneen koko, nopeus ja varustus valitaan omien tarpeiden ja kukkaron mukaan. Usein ensimmäinen vene on pienehkö. Kun lähivedet ovat käyneet tutuiksi ja merenkulkutaidot karttuneet, siirtyy osa jo isompaan veneeseen ja kenties kaukaisemmille vesille.

Veneiliöiden

Tulee aina kunnioittaa sekä hyviä merimiestapoja että herkkää luontoa. Siksi veneily vaatii paitsi oikeat välineet, myös osaamista, ymmärrystä ja tervettä asennetta.

Kannattaa vaihtaa kokemuksia, harjoitella ja kokeilla käytännössä taitojaan. Turvallisuuttaan voi parantaa kouluttautumalla ja pitämällä veneensä hyvässä kunnossa.

Suomessa

On monipuolinen rannikko ja saaristo sekä laajat sisävesialueet. Uutta nähtävää riittää runsaasti, ja halutessaan veneen voi siirtää mereltä sisävesille tai päinvastoin.

Niin sisävesistöiltä kuin saaristosta löytyy veneilijöille lukuisia palveluita päiväretkeilystä yöpymiseen. Vierassatamat löydät helpoiten osoitteesta saaristonsatamat.fi. Sisävesillä alueen matkailuinfoista saa helposti tietoa veneilypaikoista ja kiinnostavista nähtävyyksistä.

Miten voin harrastaa veneilyä ?

Veneilyä voi harrastaa ihan millä tasolla tahansa. Kaupungeissa on vesibusseja linjaliikenteessä. Niillä pääsee helposti veden äärelle ja tutustumaan kohteisiin, jotka ilman venettä ovat saavuttamattomissa. Tunnin/parin tunnin risteilyt kotialueen vesillä ovat myös yksi hyvä vaihtoehto.

Harrasteveneilyyn pääsee helposti kiinni tutustumalla kotiseudun venekerhojen toimintaan. Monilla seuroilla on mahdollista päästä tutustumaan veneilyyn joko miehistönä niin sanotuissa viikkokisoissa (purjehdus) tai erikseen järjestetyillä kursseilla. Seurojen toiminnassa on paljon muitakin alueita, missä tutustuminen veneilyyn pääsee vauhtiin. Moniin seuroihin pääsee jäseneksi suhteellisen pienellä vuosimaksulla esimerkiksi kannatusjäsenenä tai miehistöjäsenenä. Jäsenenä mahdollisuudet eri aktiviteetteihin kasvavat huomattavasti.

mihin mennä ?

Suomen sisävedet ovat täynnä erilaisia ja eritasoisia satamia missä veneilijä voi käydä. Aloittelevan veneilijän kannattaa tutustua lähialueen tarjontaan esim. kuntien ja virkistysalueyhdistysten hallinnassa oleviin retkisaariin. Ne ovat yleensä lähellä ja niissä on usein hyvä grillauspaikka ja mahdollisesti PuuCee jne. Luonnonsatamia on myös paljon ja ne on tarkoitettu suhteellisen omavaraisille veneilijöille eli niissä ei palveluita ole, luonnonarvoja sitäkin enemmän. Maksulliset vierasvenesatamat edustavat sitten jo korkeampaa palvelutasoa hyvine laitureineen, vesi- ja sähköpisteineen, septitankin tyhjennyspisteineen, kauppa/kioskeineen, wc/suihkuineen jne.